Hoppa till innehåll Hoppa till vänster sidofält Hoppa till sidfot

Kosläpp på Holmryd

Kosläpp på Holmryd!
Håll utskick snart är det dags att få se korna i hagen igen.
I mitten på maj kommer sommaren till Holmryd, då släpps kor och kvigor ut på dom gröna ängarna.
Detta efter att dom gått inne från slutet av oktober till maj.
Oj hoppsan vad glada dom är, smyger ut för att sedan hoppa och skutta, lite nyfikna och spännande tycker dom att det är. Sedan är det alltid lite smågruff mellan en del kor, för några är det viktigt att ordna med rangordningen i flocken och det kan inte vara för många ledarkor på samma gång.
På Holmryd går korna ut och in till ladugårdsstallet som de själva vill under sommaren, dom är gärna inne i ladugården på dagen om det är varmt o soligt och går hellre ut på natten då det är lite svalare ute, regniga dagar och nätter håller sig de flesta korna innomhus.
Robotarna finns på en fast plats dit korna går och mjölkas. Matglada är dom och lär sig lätt att gott kraftfoder finns i båset hos roboten, men det är ingen ide att försöka tigga till sig extra mat, dom har ett datachip i halsbandet med information till datorn i roboten som talar om vilken ko som är inne i den, hur mycket hon ska få att äta, hur mycket hon har ätit och hur lång tid det gått sedan hon mjölkades sist. Ungefär sju timmar ska det gå mellan mjölkningarna. Om en kossa går in till roboten för ofta blir det ingen mat och dom får snällt gå ut igen. Grovfodret (ensilage= konserverat gräs) får dom äta så mycket dom vill utav på en matavdelning i ladugården, där går en fodervagn som fyller på med nytt ensilage efter ett tidsbestämt chema med ca tre timmars intervaller.
Korna här på holmryds gård mjölkar ca:30 liter per dygn, vissa mer och andra mindre. I slutet på kossans laktationstid sinar man henne genom att minska på kraftfoderintaget (spannmål) och när hon helt slutat producera mjölk får hon gå på semester i någon av hagarna som inte är anslutna till ladugården. Även kvigorna får komma ut på sommarbete, då brukar det bli i någon av hagarna som kan finnas lite längre bort och för att komma till dem får kvigorna åka lantistaxi, eller som det faktiskt heter: kreatursvagn, dragen av en traktor.
Denna utkörning av ungdjur sker efter att vårbruket är klart och hagarna är besiktigade och stängslade.
inne i ladugårdsstallet på Holmryds gård går korna lösa i den stora ladugården bredvid mejeriet.
Större kalvar, kvigor och sinkor (dräktiga, ej mjölkande kor som inväntar kalvning) bor i gamla ladugården.

Bilder från Holmryds gård
Text: Joanna Larsson/Lisa Larsson