Hoppa till innehåll Hoppa till vänster sidofält Hoppa till sidfot

Holmryds Mejeri

Holmryds mejeri är en ny verksamhet på Holmryds gård som ägs av släktingarna Bengt Larsson och Niklas Krantz.

2016 togs beslutet att utveckla verksamheten med att starta ett eget gårdsmejeri.

På gården finns ca 65 mjölkande i huvudsak SRB-kor (Svensk Rödbrokig Boskap) totalt finns det ca 200 nötdjur i olika åldrar såsom kor, kvigor, sin-kor, stutar, tjurar och kalvar.

Mjölkningen är automatiserad och sköts av en robot som jobbar dygnet runt där korna bestämmer till viss del själva när de vill bli mjölkade. Varje ko har ett halsband med en sensor på som Roboten läser av, har det gått tillräckligt många timmar sedan senaste mjölkningen av kon sätter roboten igång med att mjölka henne, är det för få timmar låter den henne bara gå igenom och släpper istället in nästa som vill in. I samband med själva mjölkningen får kon en portion med kraftfoder, därför går de mer än gärna in i roboten. Den övriga tiden då de inte mjölkas går de fritt i en stor hall med liggbås och fri tillgång till foder, gräs och vatten.

Under sommartiden kan korna gå ut till beteshagen dygnet runt.